Chodíte rádi do restaurace? A necháváte si objednávat jídlo domu a co kafe s sebou? A věděli jste, že kvůli tomu máte v těle mikroplasty? Ne? Já taky ne. Ale teď už to vím… Takže: Jídlo s sebou? Už ne, děkuji!
Upřímně. Já nejsem zrovna domácí typ, který by měl 24/7 naklizeno, uvařeno a podobně. Vaření mě sice ba, ale nesmí se z toho stát moje povinnost, pak mě to bavit přestane. A taky věčně nevím, co pořád vymýšlet. No a další věc proč se často stravuji mimo domov je, že jsem pořád někde na schůzkách a nebo nestíhám a je pro mě pohodlnější vzít si jídlo domu, odpadá mi půl hodina strávená nad vymýšlením receptu, mytí nádobí či dokonce nákup. Vlastně jsem už od mala naučená jíst hodně mimo domov, ať to byly školní jídelny nebo restaurace.
Nikdy jsem si neuvědomila, že to může mít nějaký dopad na moje zdraví.
Až jsem před půl rokem v klinice Vo2Max (kam chodím již rok na Bioreznonanci) absolvovala vyšetření, které zjistilo moje zdravotní nedostatky, čemu bych se měla vyvarovat a co mám v těle za škodliviny a co moje tělo zatěžuje. A k mojí úlevě probíhá bez injekcí a jiných invazivních metod (mám paniku z jehel)! 😀
Kdybyste se rozhodli fuknční medicínu vyzkoušet (Biorezonanci, homeopatii, testy potravinové senzitivity nebo třeba tradiční čínskou medicínu), mám pro vás 15% slevový kód na celý říjen, tak toho využijte. Stačí když u telefonické nebo e-mailové objednávky na klinice Vo2Max uvedete heslo MARTINA15. 🙂
Nepřekvapilo mě, že mi klasicky chybí vitamín D, což skoro každému z nás (protože většinu životů trávíme v budovách a ne na vzduchu). A vitamín B (o tom vím).
Co mě ovšem hodně překvapilo jsouty zátěže, o kterých nemáme kolikrát ani páru. (Dodatky u jednotlivých věcí, a z čeho pochází jsou mé doměnky, odvozené z mých životních souvislostí.)
Zvýšený bilirubin – špatná játra, zřejmě ještě pozůstatek z HA
Penicilin – živočišné produkty (!!!)
Aspirin – netuším z čeho
Prach z knih – no, prachu máme doma až až
A dále mi zjistili 2 chemické (asi sloučeniny?) obsažené v mém těle:
Methyl-metakrylat – je složka důležitá při výrobě PMMA, akrylátového skla, plexiskla, no prostě se využívá k výrobě plastu, ze kterého každý den jím nějaké potraviny
Polystyren – krabičky do kterých vám velmi často zabalí jídlo s sebou
Tyto nepřirozené složky se tam dostali právě protože jím venku, používám plastové nádobí, polotovary balené v plastu, konzery (které jsou zevnitř také potaženy jemným plastem), piju vodu z petlahví a podobně.. Mazec co?!
Takže jsem (jde to i ruku v ruce s mým nižováním odpadu, díky knížce „Bez odpadu„) začala:
Nebrat si jídlo domu v plastových krabičkách.
Jíst jen v restauracích, kde se snaží vařit z původních surovin (ne polotovarů zakoupených v Makru a podobě).
Doma postupně vyměňuji plastové nádobí (přenosné misky, naběračky, prkénko, atd.) za dřevěné či skleněné (protože se z plastových uvolňují mikroplasty a to hlavně při zahřátí).
A pořídila jsem si konečně ešus (díky České síťovce), takže když půjdu někam koupit jídlo, které si chci sníst v pohodlí domova, nechám si ho dát sem. Mám z toho ooooobr radost, protože jednak nezatížím životní prostředí, ale hlavně svoje tělo. (A taky jsem k tomu dostala i novou stylovou síťovku.)
Spoustu zajímavých tipů jak zminimalizovat odpad jsem si pečlivě nastudovala v knížce „
On totiž nikdo (!!!), opravdu nikdo, zatím neví, jaký dopad budou mít tyto mikroplasty na náš zdravotní stav za pár let. A je to až děsivé. Nikdy by mě nenapadlo, že mám v sobě částečky polystyrenu a podobně, ale bohužel. Tohle vyšetření mi otevřelo oči a musím říct, že vám všem vřele a velmi upřímně doporučuji nejen si dojít na zmíněné vyšetření, ale hlavně si také přestat dovážet či brát s sebou jídlo, zabalené v plastových obalech.
Ešus na obědy
Už žádné mikroplasty z plastových krabiček
Comments