top of page

Ekodomácnost

Už nějakou dobu se snažím změnit svůj přístup k naší planetě a trochu ji ušetřit. Slova „jeden stejně nic nezmůže“ mi přijdou mimo mísu, protože každý z nás po malých krůčcích může změnit nejen svůj přístup, ale i lehce popostrčit lidi ve svém okolí, kteří se nad tím třeba aspoň pozastaví. A tak dnešní článek věnuji ekologické domácnosti.

Přestala jsem používat chemické šampony, nebavím si vlasy a kosmetiku z 80% používám přírodní. Jediná vyjímka je vlastně asi Eau Thermale Avene, na kterou nedám dopustit a zatím nemám v ůmyslu přestat ji používat. No a protože i dekorativní kosmetiku se snažím změnit z té „komerční“ na přírodní, postupně to zavádím i v naší domácnosti.

Tablety do myčky

Tablety do myčky používám Ecozone už rok a jsem s nimi maximálně spokojená. Nejdřív mi dělaly neplechu a přišlo mi, že se nechtějí rozpustit, tak jsem změnila jiný program mytí a od té doby jsme všichni spokojeni. 😀 Co mě překvapuje asi nejvíc, že jsem objednala balení 72 kusů a už ho mám fakt na celý rok a stále ještě jich dost zbývá… Nechápu, asi bezedná krabička.

Dezinfekce

Dezinfekci mám Yope, je z 98% přírodní, využívám ji vlastně na všechno. Mytí záchodu, koupelny i jiných věcí.

Prací gel

Poprvé jsem se odhodlala vyzkoušet i prací gel, konkrétně Eco Clean s vůní citrusů. Překvapila mě trochu konzistence, je takový víc hustý, než jsem zvyklá, ale na funkčnosti to nic nemění. Bohužel aviváž používám stále starou „chemickou“, protože jsem neobjevila v obchodu takovou, která by byla přírodní a hezky voněla a z eshopu se bojím, že objednám nějakou co mi nebude vonět. Ten prací gel je s vůní citrusů a je naprosto top.

Brčka

Samozřejmě to není jen o ekodrogerii, ale i ekodomácnosti. Mám doma ještě zásoby plastových brček (asi přes 2 roky), ale objednala jsem si tuto sadu kovových brček, abychom až když je někdy (asi za další 2 roky) dodéláme nemuseli kupovat nové. Mám v plánu pořídit ještě skleněné trochu tlustší, protože tyhle jsou dost úzké, takže na drinky super, ale smoothie by jima prošlo asi těžko.

Houba na mytí

Já houby na mytí (těla) nepoužívám, ale Míšovi jsem vzala rozložitelnou houbu z přírodních materiálů, asi by mohla být o něco větší, ale dá se na to zvyknout. Příště chci zkusit nějakou přírodní mořskou houbu, protože ta by zajímala i mě.

Kryt na telefon

Co se krytu na telefon týče, nejsem člověk, který by ho měnil každý týden, ale i tak jsem se rozhodla pro lepší materiál, než je plast. O to víc mě zaujalo, když jsem se dočetla, že je kompostovatelný. Ze začátku mi přišlo, že je dost měký, ale teď už bych ho neměnila. Mají několik barev, já vzala ten černý a baví mě, jak je originální. Jsou v něm kousky asi trávy, nebo nějakých kousků.

bottom of page