top of page

Frankfurt

Frankfurt jak ráda přirovnávám, je takový malý New York. Na jaře je to opravdu krásné město, plné kontrastu mezi stromy a vysokými mrakodrapy. Vždycky mě to k němu táhlo a od té doby co sem ho navštívila poprvé, mi přirostlo k srdci. Když je krásně, dá se zde procházet hodiny kolem řeky, krmit kachny a koukat na moderní budovy. Pokud je ošklivě, můžete zalézt do spousty a spousty butiků, outletů, nebo obchůdků, které prostě u nás nenajdete. Velká výhoda Frankfurtu je, že nákupní centrum se dá projít během jednoho odpoledne a proto nevynechtejte boční uličky, protože tam se ve skutečnosti skrývají většinou největší poklady.

Trh (který určitě uchvátí i vás)

Tak krásnou zeleninu, za přijatelné ceny i teď v zimě u nás určitě neuvidíte. Ale nakoupíte tam nejen zeleninu, ale i maso, spoustu druhu sýrů, pomazánek a salátů z mořských plodů (a nejen z těch). Také mají spoustu druhů koření, sladkostí a čerstvých těstovin. My si tu nakoupili do zásoby pesto, jedno z medvědího česneku a druhé z bazalky a rajčátek. Já osobně tam chodím nejraději pro kytky, které mají nejen řezané, ale i v květináčích a za celkem přijatelné ceny. Už to mám skoro jako tradici, že si odtud aspoň jednu vždycky odvezu. ?? Je pravda, že teď přes zimu byl ten výběr menší, ale i tak se našla jedna pěkná celkem veliká kytička za 7€.

IMG_0926

Nákupy oblečení

Co se oblečení týče, určitě neminete obchodní ulici Zeil, která je opravdu hodně dlouhá a najdete v ní klasické obchodní domy, H&M, Zaru, Primark, Douglas (ten nevynechejte, je několika patrový a úžasný) a mnoho dalších… ??? Já nejraději chodím do pasáží a obchodních domů, které připomínají náš MY na Národní třídě. Najdete tam Moschino, Hugo Boss, Guess, MarcCain, atd… většinou najdete i slevové koutky, které mám nejraději. Tentokrát tam měli nádherný kabátek od Hugo Boss, za 160€. Což je v porovnání s českými cenami velký rozdíl… Když půjdete na levou stranu, dostanete se na náměstí kde je stanice Hauptwache. Já doporučuji navštívit obchody Other Stories v ulici Steinweg, kde najdete i boty od Nike, nebo Vans, v zajímavých barevných kombinacích a stylech…Také nevynechejte COS, který je kousek vedle. Za rohem uvidíte kousek od Rossmann drogerii a hipsterský obchod Urban Outfitters, kde mají opravdu jedinečné kousky ??. Naproti je nejlepší krámek na kabelky – Kotter Klein. Mají tam hodně akcí a slev a tak si tam určitě vyberete nějakou svou topku! Mě zaujala třeba Hugo Boss (velká šedá kabelka za 140€, kde by u nás stála jednou tolik). Za zmínku stojí také second hand – Carpe diem, který je hned kousek vedle a ve kterém prodávají i luxusnější kousky za přijatelné ceny. Teď jim tam visel kabátek Chloe ?. Kdo si chce zajít do luxusnějších obchodů jako Cartier, Prada, Chanel, Jil Sander, Tiffany & Co., atd. zajděte do Goethestraße. Je to taková malá nenápadná ulička.

IMG_0925

IMG_0924

Bytový design

Kdo si raději nakupuje něco do bytečku, než na sebe, najdete ve Frankfurtu samostatný obchod Zara home, která je na kolmých ulicích Biebergasse a Rathenauplatz. Mě osobně moc neuchvátila, ale zajímalo mě co tam mají, protože sem samostatný obchod viděla poprvé. Na Bierbergasse směrem na Zeil, je můj oblíbený Depot ?? . Je jen dvoupatrový a proto vám doporučím navštívit jeho většího bráchu na Liebfrauenstraße (ulice kolmá opět na hlavní Zeil). Tam je asi 4 patrový a mají tam opravdu nádherné věci (viz foto). Vedle tohoto 4 patrového Depot, je také Butlers. Ale to moc nemusím, protože mi přijde moc kýčovitý a drahý, ale na druhou stranu se tam pořád dají najít pěkné věci. Pro ty, kdo mají raději něco extra, co nikdo nemá, navštivte určitě ulici Domstraße. Je to ulice která vede od kostela svatého Bartoloměje. Jsou tu asi 3 zajímavé obchůdky s bytovými doplňky jako je například Last Century Modern.

IMG_0885.jpg

Architektura a procházky

Když už sme tak u toho Frankfurtu, kde teď momentálně prší ? a je smog ??? a mlha a prostě fakt hnusně… tak doplňuji dnešní hlášení o trochu pozitivnější fotky z minulého května, kdy bylo fáááákt, ale fáááákt krásně. Já tu byla tenkrát poprvé a měla sem čas projít si ho sama…

Nejdřív jsem začala na druhé straně přes řeku, abych viděla město i z druhé strany v celé kráse (a taky pár kachen 

?

?

?

?

?

? – mají tady i takové jinak barevné a větší, které u nás na Vltavě nenajdete).

IMG_3269

Pak sem přešla most, na který lidé přidělávají zámečky a dostala se až ke kostelu sv. Bartoloměje. Tam jsem asi za 3€ vyšla nekonečný schody, ale ten výhled stál za to! Mohla sem ho pak porovnat s výhledem z mrakodrapu Maintower (kam díky bohu jezdí pekelně rychlý výtah).  Oba výhledy mají něco do sebe, no posuďte sami… (první dva obrázky z kostela sv. Bartoloměje, druhé z mrakodrapu). Kort když nám tenkrát tak krásně svítilo sluníčko! 

#gallery-8 { margin: auto; } #gallery-8 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } #gallery-8 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-8 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Za zmínku také stojí park Gallusanlage, kde volně běhají králíčci (sice si je nemůžete pohladit, ale pokud milujete zvířátka aspoň jako já, tak se nad nimi budete rozplývat a nebudete chtít odejít, protože fakt hopsají všude po parku). Na jeho konci najdete Evropskou centrální banku se symbolem eura.

IMG_3400

Restaurace

Naše dnešní romantická procházka deštivým Frankfurtem skončila v italské restauraci Ristorante Rustico. #gallery-9 { margin: auto; } #gallery-9 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } #gallery-9 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-9 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Asi to bude známa restaurace, protože jako jedna z mála měla plno hostů ještě v půl 10 večer. Také se nachází v ulici, která je kolmá na hlavní nákupní ulici Zeil. Každopádně byla opravdu útulná, číšníci nás usadili, byli ochotní, milý… A tak sme si objednali. Kuba si dal tortellini se špenátem a já nějakou jejich extra nabídku, krevety s limetkovou vodkou (fakt vodkou!). Nejdřív nám přinesli předkrm v podobě bagetky, malslíčka a oliv, pak hlavní chod… A pak jako když utne. Najednou se o nás přestali úplně starat, i když nikoho neobsluhovali a asi 6x se otočili, aby se podívali aby viděli, že sme opravdu dojedli, trvalo jim dalších minimálně 20 minut, než nám ty talíře odnesli. Nikdo se už neobtěžoval ani zeptat jestli nechceme ještě něco, nebo pití… dokonce ani zaplatit. ? Takže po dalších 15 minutách, sme se tedy ozvali samy, že už bysme rádi platili, číšník neochotně přišel a my mohli konečně odejít… Takže jako, sice jídlo bylo fakt super (tak moc super, že Kuba řekl, že lepší těstoviny nikdy nejedl – a to je to jeho nejčastější jídlo, řekla bych ?) a nebylo ani drahé, ale ta obsluha teda… Každopádně to není poprvé co se mi stalo, že když obsluha zjistila, že jste cizinci, tak otočila o 180 stupňů… stejně tak se k nám chovali i v Miláně. ? A co vám? Taky se Vám to už stalo, že obsluha po tom co zjistila, že jste cizinci, se k vám začala chovat uplně jinak?

Další restauraci co jsem vyzkoušela byla burgrárna Fletcher’s Better Burger. Funguje to zde jako v každém klasickem fastfoodu….přijdete, vyndáte si pití z ledničky, vyberete si co si dáte… Já si dala místo normálních hranolek batátové. A mohu tedy říct, že burger i hranolky byly super. Dala bych 7,5 z 10. #gallery-10 { margin: auto; } #gallery-10 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-10 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-10 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Ubytování

Ubytování je v celém Frankfurtu stejně drahé jako ostatní německá města. My většinou volíme vzhledem k firemnímu výletu, cenově přijatelné ubytování a nejlépe blízko práce. Pokud budete potřebovat parkoviště u hotelu (a nebude vám vadit, že není úplně v centru), tak doporučujeme hotel Lloyed. Má své parkoviště (sice za 10€ na den, ale i to je úspěch).

IMG_0865

Další hotel, který máme vyzkoušený a byli sme spokojeni, tak byl hotel Holiday Inn Express. Je ovšem většinou dražší, než předchozí hotel.

Tady máte ještě pár fotek ze zimního a nočního Frankfurtu.

IMG_0942
IMG_0837
IMG_0850
bottom of page