top of page

Windy City – Chicago

Já jsem si tak uvědomila, že jsem úplně zapomněla sepsat článek o Chicagu.

Tak tady je!

Chicago jsme navštívili hned po NYC, kde svítilo sluníčko a bylo prostě dokonalý. Když jsme přiletěli do Chicaga, pršelo a byla zima (na kabát… v NYC bylo na plavky). Takže nám to moc náladu nezvedlo. Na Kubu začala lézt nějaká nemoc a tak první den zůstal na hotelu (který byl dál od centra, ale jezdil nám tam aspoň přímý bus). Já se rozhodla, že se vydám na průzkum sama. Kdo mě zná, ví, že neumím moc anglicky, to mě ale neodradí od cestování!

Takže jsem se sama vydala do centra, kde jsem si to šla projít. Cestou tam, jsem absolutně netušila, kolik stojí autobus… Rukama a nohama jsem se domluvila s řidičkou… Vtipný, bylo to něco jako 2 dolary a čtvrťák?! ??‍♀️? Při cestě zpátky, jsem samozřejmě zase netušila, ani kam jedu… s autobusákem to tentokrát bylo ještě těžší (ale protože tam jsou všichni miloučký, tak byl chápavý a nějak jsme se nakonec zvládli domluvit na ceně)… Každopádně já nevěděla ani kde vystoupit (taky už byla tma a nevím, jestli to máte jako já, ale mě ty města pak příjdou jak když se změní v nějaký jiný a orientace ve dne a v noci je úplně jiná dimenze pro mě)… Naštěstí ten autobusák byl chytřejší než já a začal na mě, na největší křižovatce volat, jestli náhodou nemám vystupovat ??… trapas… samozřejmě, že jo!!!….

Ta tady je ten podjezd z Batmana


No když jsem přijela do města a věděla jsem, že to je uplně jiný soudek než NYC. …

Město působí staře a šedivě, dýchá z něj typický americký styl. Je pravda, že architektuře se nedá nic vytknout. Kombinace nadzemky a starých budov, je přeci jen o něco zajímavější, než moderní New York. Ale pokud bych se měla rozhodnout, já beru NY.

Chicagu se říká windy city, protože tam neustále fouká (a je hnusně… nebo aspoň za nás bylo). Nám bohužel i celý týden propršel. Každopádně i co se týče špíny a bezdomovců, Chicago je na tom v porovnání s NYC o něco hůř…

Pokud budete chít nakupovat, je tu více méně jen jedna ulice a tou je Michigan Ave., tam najdete všechno a táhne se přes celé město. Já marně hledala nějaký obchodní centrum. Jediné, které ještě stojí za to navštívit, je outlet u letiště. Tam najdete značky od Gucci po ty levnější. Od kufrů, po kosmetiku… Jen my měli asi tak 30min, takže jsem si bohužel neodvezla nic…

Pokud trávíte dovolenou s dětmi, určitě se zastavte v Millennium Parku, který je obrovský a najdete tam tu klasickou stříbrnou zrcadlovou sochu. A různé stejně kovové dekorace nacházející se v celém parku. Pokud půjdete směrem k vodě, je tam obří hřiště rozdělené do věkových kategorií od batolat po důchod.

Od tohoto parku je coby kamenem dohodil i park Navy Pier, kde je pár kolotočů (i když jsou spíš tak od 7 let a výš). Já si tam sedla na super řetízkáč ( na který jsem samozřejmě vlezla – protože je mi 5 a mám ráda řetízkáče ???) a můžu vám říct, že jsem z něj byla dost překvapená. Nejenže se zvedá nahoru a dolu, ale ještě se u toho naklání… No fakt nejlepší řetízkáč mého života. Taky bych to nebyla já, kdybych si tam nekoupila aspoň nějaký drink… (No nejlepší Margarita v mém životě!…asi taky nejdražší…??). Když vlezete do budovy, která je hned vedle něj (je to takový malý obchodní středisko), ocitnete se v botanické zahradě, která také stojí za vidění. Na opačnou stranu od Millennium parku se nachází Shedd Aquarium, to my ovšem vynechali.

Pokud netrpíte závratí, určitě navštivte Willis Tower, která je druhou nejvyšší budovou USA. (Za mě TOP!!!!) Jsou tam prosklené kukaně vysunuté 1,3m z fasády a nacházejí se ve 103 patře. Můžu vám říct, že já na závratě netrpím, ale udělat krok vpřed, když vidíte, že šlapete na sklo, byl dost zajímavý pocit.


Hned pod Willis je spousta karavanů ve kterých dělají jídlo, skočte si tam, protože budete mít na výběr hodně věcí a je to fakt dobrý! Tohle byl veganský toust s řepovým hummusem.

Klidně jezděte v USA UBREM, protože je celkem levný a narozdíl od toho u nás, můžete sdílet svou cestu s cizími lidmi a vyjde vás to pak fakt na pár korun.

Myslím, že na Chicago vám budou stačit max 3 – 4 dny.

Teď něco z toho osobnějšího soudku… Trochu na pobavení. ?

Byla chvilka, kdy to v Chicagu nebylo moc idelání. Představte si situaci:

Jste v Chicagu….

Je docela zima (asi tak 15 stupňů a dost fouká studený vítr)….

Jediný den, kdy si to můžete projít společně… Super! No a pak se stane něco, kvůli čemu se pohádáte…a né moc hezky (né že by hádání bylo někdy hezký, ale tím mám na mysli spíš jako opravdu hodně….).

On se sebere a odejde… No a tak si říkáte, super! Co teď?!… Fajn, půjdu do Victorias Secret, ať si zvednu náladu. (Určitě to bude v nějakém obchoďáku…běhá vám hlavou a tajně doufáte…) No jo… Jenže ona je od vás asi tak 5km a protože neumíte anglicky a nechcete riskovat, že nasednete do špatného autobusu (opět), tak jdete radši pěšky. No a teď si představte tu nejvíc klišé scénu z filmů…

Najednou se zatáhne obloha a začne největší slejvák na světě (ne pár kapek, ale opravdová průtrž mračen..). Tak zaběhnete do prvního obchodu, začnete hledat deštník, no a vyhodnotíte, že v tomhle dešti by vás moc nezahránil… Takže si koupíte takovou tu pláštěnku na jedno použití… K tomu cigára (protože byť jste 80% života nekuřák, tak si ta situace opravdu vyžadovala, trochu uklidnění (sorry mami?)…(samozřejmě ať žije zdravý životní styl ??)), za který necháte 200kč (to si myslíte, že je asi vtip!!!!, ale neumíte anglicky, tak jim to prostě dáte ????‍♀️)…. No a schováte se pod malý převis baráku, kde si sednete na bobek, v tý pláštěnce (abyste si dali to cigáro, že jo..)..

Chodí kolem vás lidi, kteří na vás s politováním zírají, že by vám nejradši pomohli (byli tam všichni fakt ultra milý)… Vy kouříte… to úplně mokrý cigáro, u kterého si říkáte, že je zázrak, že se ještě nerozpadlo… Dobrý…. Už se přestanete litovat (a taky je vám trochu zima), zvednete se a jdete dál…. Auta co jezdí kolem, moc nezajímá, že jsou všude louže (konečně si řeknete, že jste při rozhodování mezi deštníkem a pláštěnkou udělali asi nejlepší rozhodnutí v životě…máma by z vás měla radost, konečně praktičnost zvítězila nad tím, jak vypadáte… protože teď opravdu dobře nevypadáte…), takže nejste díky tomu uplně mokrý…. máte zimní kabát a stejně je vám zima (sorry mami 2 ?…já toho víc s sebou fakt neměla)…

Po dalších 30min, se ocitnete na konci světa a říkáte si „to jako fakt?!“… Fajn, dojdete tam, už vidíte nějakou velkou budovu (ZÁCHRANA – bleskne vám hlavou, protože pořád leje)… Ehm…. Z obchoďáku se vyklube něco jako Kaufland!!! (máte chuť se zabít) ?

Tak dál hledáte VS…. dojdete na místo a zjistíte, že VS je na asi tak velká jako moje 2 ložnice (ne, v paláci nebydlím, takže je fakt malá…??‍♀️)… Super… Rozhodnete se, že ten den už nezachrání ani spodní prádlo (není ani jak, protože se vám tam nic nelíbí…), tak si zavoláte UBER a jedete na pokoj… ? …


bottom of page