top of page

Florencie

Město plné malých uliček (všechny jsou si hodně podobné), starých budov, jedonosměrných ulic v centru a zajímavostí, nejen těch historických. Florencie byla rodištěm a domovem velmi významných osobností jako třeba Dante Alighieriho, Giovanni Boccaccio a mnoho dalších..

DSC_0227.jpg

Jely sme sem z Milána, kde nám pršelo a taky sme z něj byly zklamaný, takže jsme byly trochu napnuté, jestli to bude stát opravdu za to. Všichni si Florencii moc chválí, že je dokonce prý hezčí než Benátky, to těžko říct, je to hodně subjektivní hodnocení. Ale je pravda, že Florencie je krásná. Všude kam potřebujete dojdete v centru pěšky, což je podle mě nejsnažší a aspoň nic nevynecháte. Opravdu dojdete pěšky všude, centrum neni nijak veliké. Je tu spousta památek které musíte vidět! My jsme bohužel neměly čas navštívit moc interiérů, bohužel ani známou galerii Uffizzi, které se přezdívá Italský Louvre. Také je prý zajímavé muzeum Gucci, nebo mnoho dalších muzeí, Dómů, kostelů, paláců, chrámů a mnoho dalšího.

Jako jedno z mála jsme navštívili Florenckou katedrálu tzv. Dóm (Santa Maria del Fiore), je to krásná mohutná a nejznámější stavba v centru města. Uvnitř mě to trochu zklamalo, čekala jsem větší výzdobu, ale dostanete se tam zdarma a tak jsme se šly podívat. Hned vedle Dómu najdete Baptisterium a věž, ze které je velký výhled na celou Florencii. Ve městě najdete spoustu goticko-renesančních kostelů. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Když půjdete přes řeku na druhou stranu, můžete jít přes nejznámější most Ponte Vecchio. A odtamtud se dá dobře dostat k paláci Pitti, kde je možnost navštívit buď galerii obrazů, nebo sbírku děl, nebo muzeum. Když jsme tu byly, tak se sluníčko blížilo k západu a palác vypadal jako ze zlata. Na této straně řeky se dá vyjet/vyjít na kopec Piazzale Michelangelo (autobusová zastávka Il David), odkud je krásný výhled na celou Florencii. Je tu také replika sochy Michelangelova Davida. #gallery-2 { margin: auto; } #gallery-2 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-2 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-2 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

DSC_0297

Co se týče obchodů, je zde spousta drahých i levnějších značkových obchodů s oblečením a doplňky, hodně kavárniček a pekárniček se sladkými koláčky a zdobenými dortíky a opravdu hodně zmrzlináren. Prostě klasická Itálie ?. Mě opravdu nejvíc bavily ty jejich kavárničky s roztomilými dortíčky. To bylo kouzlo nejen pro moje chuťové pohárky, ale i oči. Takže i přesto, že nemusím sladké, tak jsem musela vyzkoušet všechno!

IMG_0543

Nejzajímavější bylo místo nazývané Mercato Centrale, do které je vchod z tržiště. Najdete tu spoustu rozdělených restaurací, vše od vína, přes pizzu, těstoviny, koláčky, no prostě opravdu vše.

12067979_10204708228538177_1905917095_n

Další zajímavostí bylo Magnum Store, které se nachází hned u Dómu a můžete si tam nechat vytvořit Magnum podle svých představ. Vyjde asi na 4,5euro, ale je to zajímavý zážitek a zároveň si opravdu pochutnáte. #gallery-3 { margin: auto; } #gallery-3 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-3 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-3 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Autobusové jízdenky se prodávají jen na 1 nebo 3 dny, takže my jsme si koupily ten třídenní. Autobusy jezdí díky jednosměrkám trochu zmateně, neboť my jsme zvyklý, že když autobus jede na jeden směr, tak toutéž cestou jede i na druhý směr. To ve Florencii neplatí. Je tu pouze pár autobusových linek které jezdí přes centrum a tak jak jsem již zmínila, stačí se dostat do centra a pak chodit pěšky. Dobře si zjistěte jak se dostanete z centra zpět do Vašeho hotelu, nebo bytu. Nedoporučuji jezdit autem, zálo se mi, že se do centra ani moc nedostanete.

Když jsme večer čekaly na autobus, Italové byli trochu nepříjemní a skoro se začali prát o místa (mladé ženy kolem 30 let, ale i starý pán s holí, tou holí začal mlátit do pani která si stoupla na zastávce před něj). Takže se raději projděte, pokud máte tu možnost. ?

Je pravda, že narozdíl od Milána, ve kterém Vám stačí i s nákupy strávit 2 dny, tak pokud budete chtít projít komplet celou Florencii a zavítat i do některých muzeí a galerií, tak si dejte alespoň 5 dní, protože naše necelé 3 dny stačily, ale jen na projdění exteriérů a centra. Florencie je krásně stará a zachovalá, romantická a zajímavá. V porovnání s Benátky je uplně něco jiného, nejde ji přirovnat k žádnému městu, protože ona má své osobní kouzlo a věřím, že nadchne každého kdo má rád historická města.



DSC_0086
DSC_0055
DSC_0049
bottom of page