top of page

Budapešť

První co se mi vybaví když se řekne Budapešť, tak je první výlet s Míšou (mou cestovatelskou kamarádkou), také to jsou lázně, parlament, staré metro a Dunaj.

Když jsme vybíraly naší první společnou cestu za poznáním, tak Budapešť byla jasná volba. Dost se o ní mluví, není moc daleko, je tam levno a jsou tam lázně. To vše jsme chvíli po vánocích potřebovaly jako sůl.

Jely jsme se Student Agency za pár korun, jede se přes Brno a Bratislavu. Bohužel nebyla ani jedna zastávka, takže 8h se táhlo a táhlo. Když jsme přijely, nebylo těžké dopravit se do našeho apartmá (bydlely jsme asi za 600kč na noc pro obě, v krásném apartmá asi 300m od parlamentu, jely jsme přes Airbnb.com) Metro má jen 3 trasy M1, M2 a M3, takže není těžké se zorientovat ani když neumíte maďarsky. Metro je podstatně horší než naše, ono vlastně celé MHD je jako u nás před 20 lety. Jediné co se jim musí nechat, nikde nestojíte fronty a vždy si v dopravním prostředku sednete. A teda ty jejich Forinty, než si zvyknete na měny 1000Ft místo 100kč (přibližně), to taky chvilku trvá. Doporučuji bydlet na té straně, kde je parlament a co nejblíž, přeci jen je to kousek od centra, takže můžete ušetřit za MHD a především životní úroveň je podstatně lepší (nebo alespoň tak to na nás působilo).

Parlament jsme měli kousíček od baráku a tím pádem jsme ho viděly asi 3x denně. Je krásný a nejhezčí je z druhé strany Dunaje. Naštěstí je vše tak blízko sebe, že nemusíte ani moc využívat MHD.

IMG_7701

Kdo pojedete do Budapešťe, určitě navštivte jedny z mnoha lázní, které ve městě jsou. My jsme se pořád nemohly rozhodnout, jestli ty komerční Széchényiho lázně, nebo méně známé Király, Csaszár nebo nějaké jiné.. Nakonec jsme zvolily ty nejznámější Széchényiho lázně a nelitovaly jsme. (Hlavně si nezapomeňte plavky v tom spěchu doma, jako se to stalo nám ? , klasika, dvě bloncky. Protože sme je neměli kde koupit, bohužel v únoru je skoro nikde k prodeji nemaj)…Venkovní bazén je vyhřívaný a když přejdete naproti do budovy (což vám cestou možná zmrzna zadek, pokud tambudete v únoru jako my a budete přebíhat jen v ručníku ? ), tak tam máte hned několik bazénků s různou teplotou a různou hustotou minerálů obsažených ve vodě. Určitě si to užijete.

01b308ec62ff2ba0a990bc9e655886ff2787c5f815.jpg

Pokud pojedete do lázní, doporučujeme nechat si třeba hodinku, kde když vlezete do metra, které je u těchto lázní, tak uvidíte nejstarší zastávku i s metrem samotným. Nevynechejte ani parčík který se u lázní nachází. Jeho hlavní atrakcí je hrad Vajdahunyad, který vypadá jako z pohádky.

IMG_7784

Pokud to celé projdete až na kraj parku, tak se dostanete na Hösök Tere, je to takové náměstíčko s několika památkami. Když budete stát čelem k parku a vydáte se doprava, tak se dostanete k zajímavému uměleckému dílu, památníku za revoluci. My sme všechny tyto aktivity rozdělily do jednoho dne. #gallery-5 { margin: auto; } #gallery-5 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-5 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-5 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Když byste měli čas celý den a nepotrpíte si na proflákání celého dne v lázních jako my, tak se vydejte pěšky směrem do centra, kde je asi to nejlepší muzeum, které jsem kdy viděla. Muzeum Terroru. Opravdu stojí za to tam jít. Je to asi nejsilnější muzeum,ve kterém jsem byla, je velmi moderní a nechybí spousta detailů, které Vám budou nahánět husí kůži, kort když si uvědomíte, že je to celé podle skutečnosti. Je rozděleno podle pater. Jedno je věnováno komunismu a druhé 2. světové válce. Nejspodnější patro je především zaměřeno na osobní požitek. (nebudu Vám tady psát co vše v něm je, zkazila bych Vám to) Opravdu mohu říct, že se to nedá srovnat ani s Židovským muzeem v Berlíně. Můžete to spojit v jeden den, s těmi lázněmi, protože to je fakt kousek pěšky. #gallery-6 { margin: auto; } #gallery-6 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-6 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-6 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Kousek od muzea Terroru, je vynikající Bio kavárna s názvem Ecocafé. Kde měli výborný, ale fakt výborný mandlový dortíček! ?

01e088752ac5ccb91d9080df2e442e11e052893180

Nákupy

Na další den, jsme měli naplánované nákupy v ulici Váci utca. Kde najdete klasické obchody jako je Mango, H&M a mnoho dalších, stojí za to občas zajít i do nějaké kolmé uličky, tam se skrývá Victoria’s Secret nebo Ed Hardy. Jediné co bych tak vytkla jsou restaurace, z 10ti restaurací je 5 Italských, 3 Maďarské a ten zbytek se dělí na burgery, sushi nebo čínu. Italské restaurace jsou tak opravdu na každém kroku. Pokud máte rádi burgery, tak doporučuji Burger&Love v ulici Október 6. utca.


010772e8df341415c0253aa134ecd3136072ea0c46

Rybářská bašta

Dále doporučuji jít od parlamentu na druhou stranu Dunaje, potkáte u vody památník ve tvaru bot a dojdete až k mostu Lánchíd, který je nejen pěkný, ale také se tudy dostanete pod Rybářskou baštu. Tam je krásný výhled na celou Budapešť a pokud půjdete, vyražte za světla, projděte to, sedněte si na čaj a počkejte až se setmí. V noci je to o to hezčí, běžte dál a projděte to až k hotelu Hilton. Toto místo je krásné i přes den i v noci. #gallery-7 { margin: auto; } #gallery-7 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-7 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-7 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

DSC_0273

bottom of page